12 Ocak 2007 Cuma

Gönlüm eğlenmezse nasıl ciddi düşüneyim?

Bir arkadaşın arkadaşı ile onun arkadaşı arasında geçen kısa bir diyalogu anlatıldığı ve hatırladığım kadarıyla aktarıyorum:

Erkek: Senin şu geçen tanıştırdığın bi kız arkadaşın var ya. Tatlı kızmış o, bana ayarlasana sen onu.
Kız: Eğer ciddi düşünüyorsan konuşayım, yok kızla gönül eğlendireceksen hiç bulaşma.
Erkek: Gönlüm eğlenmezse nasıl ciddi düşüneyim!

Biz erkekler üzerinde böyle bi zan var kanımca. Kızla gönül eğlendirecek, sıkılınca çekip gidecek, kızı üzecek. Büyük ihtimalle bu zanın oluşmasına neden olan başka erkekler yüzünden ihtiyatlı davranıyor hatunlar. Ancak erkekler üzerinde haksız bir baskıya yol açtığını düşünüyorum. Sonuçta çift taraflı bir olay bu. Hatunlar da sıkıldığı zaman, artık sevmediğini düşündüğü zaman çekip gidiyor. Hatta belki çoğu zaman erkeklerden daha radikal bir biçimde. Ama erkek bıraktığı zaman ‘kızı kullanıp attı’ gibi bir imaj yaratılmaya çalışılıyor. “Ciddi düşünüyor musun?” sorusuyla “eğer beraber olursanız, anlaşırsanız, önemli bir sorununuz da yoksa evlenmeye niyetli misin?” denmek isteniyor sanırım. Ama daha tanışmadan veya tanışır tanışmaz erkekten böyle bir kararlılık beklemek biraz mal satmaya benziyor. Gerçi evlenme niyetiyle yola çıkan bazı erkekler de yok değil, özelliklerine bakıyorlar, araştırıyorlar, kısa bir flört döneminden sonra hemen evlilik. Ama onları saymazsak erkek önce mutlu olmak ister, huzur ister, karşıdaki insanla bir ömür geçirmek isteyip istemediğini tartmak ister. Bunları bulursa ‘ciddi düşünür’ ve de karşıdakine beklediği güveni verir. Defosu yoksa almak zorunda olmak gibi bir baskıya maruz kalmak istemez. Şunu da ekleyeyim ki, bence erkek kısmısı -eğer ki evlenmemeyi prensip edinmemişse- sevdiği, huzur bulduğu, beraberken ‘gönlünün eğlendiği’ ve mutluluğunun devam edeceğine kanaat getirdiği biriyle evlenir. Kimisi geç kimisi erken ama yeri geldiğinde zamanı geldiğinde evlenir.

2 yorum:

Nart Bedin Atalay dedi ki...

Kadin erkek iliskileri hakkinda boyle gercekci, icten ve sansursuz bir yorum dinlemeyeli uzun zaman olmustu. Sagolasin.

Olaylari ne guzel anlatmissin. Lakin bu yazinin yorumsuz kalmis olmasi okumasi gereken kisilerin (bayanlarin) bu yaziyi okumamis oldugu hissi uyandirdi bende.

Nart Bedin Atalay dedi ki...

Bir yourm daha:
Kanimca kadinlarin birbirleri arasinda bir deger derecelendirmesi var.

Evde kalmis, begenilmemis kadinlara hor gozle bakar diger kadinlar.

Buradan yola cikarsak 'ciddi' bir iliskinin olasi partneri olarak gorulmek bir bayan icin degerlendirici bir durum.

Hatta ve hatta kisa bir sure gorusuldugu halde boyle siniflandirilmak bir bayani daha da degerli kiliyor olabilir.

Belki de ciddi mi dusunuyorsun gonul mu eglendiriyorsun sorusunu cok da ciddiye almamak lazim.