26 Temmuz 2007 Perşembe

Seçimin ardından sol, CHP, Baskın Oran

Seçimin şokunu atlatıp, nasıl olup da AKP'nin böyle bir başarı elde ettiği üzerine yorumlar okuduktan sonra bundan sonra ne olacak sorusu üzerine düşünmeye başladım.
AKP'ya tepki vermek amacıyla, aslında tam olarak beni temsil etmediğini düşündüğüm halde oyumu CHP'ye verdim. Ve benim gibi bir sürü insanın oyuna rağmen %20'de kaldı. Seçim sonrası da Baykal'ın tüm bencilliği ve inatçılığı ile CHP'nin başında kalacağını öğrendik. Duruma hakim herkes aksinin beklenmediğini çünkü Baykal'ın zaten parti içindeki muhaliflerini elediğini söylüyor. Zülfü Livaneli'nin Altan Öymen'in açıklamaları da bizi bilgilendirmek dışında bir işe yaramayacak.
Meclis'teki 3-4 parti tarafından da temsil edilmediğine inanan azınlığın bir üyesi olarak :) beni temsil edecek yeni bir oluşum/girişim/organizasyon ihtiyacı duyuyorum. Baskın Oran meclis dışından da çalışmalarının devam edeceğini açıkladı. Benzer görüştekileri organize edebilirler mi düşüncesi içerisindeyim. Bugün Tarhan Erdem yazısında iyi niyetli ve güvenilir bir siyasetçinin haydi gelin arkamdan diye bir parti kurmasının çözüm olmayacağını önemli olanın geniş bir platformda Türkiye'nin sorunlarının tartışılarak buna yönelik bir siyaset felselefi ve planı çıkarılması olduğunu belirtmiş. Katılıyor ve tüm Türkiye'ye yayılmayan ve az eğitimli ve az gelirli kesime hitap etmeyen bir girişimin de pek başarılı olamayacağını eklemek istiyorum.
Ufuk Uras da bugün yeni ve geniş kapsamlı bir birleşme projesine başladıkları, solun tüm renklerini biraraya getirmeyei hedeflediklerini söylemiş. Merakla bekliyorum.

6 yorum:

Mustafa Yucel dedi ki...

Yalin hocam sol birlessin, iyi hos da halk dalkavuklugu yapamadikca solun hangi bicimde olursa olsun iktidara gelemiyecegi gibi bir hissiyat icindeyim. Bugun Turkiye'de orta sinif cokmus gibi gorunuyor. Dar gelirli insanlarin sayisi o kadar artti ki bunlarin yarisi akp'ye oy verince yuzde 46yi buluyor zaten. Adamlar (akpliler) en son "kultur belediyeciligi" degil "hizmet belediyeciligi" yapiyoruz diye ovunmus. Yani belediyeler senlikler, festivaller duzenlemesin, tiyatro salonu yapmasin, gitsin komur dagitsin! Bu dalkavuklugu bir sol belediye yapabilir mi, yaparsa sol olmus olur mu? Bilemiyorum.

AlperU dedi ki...

Bence biz treni kacirali cok oldu bu secimler bize sadece bir kez daha bu trenin kactigini gostermis oldu. Turkiye'nin gecirdigi degisim geri donusu yok bence. Onumuzdeki 5-10 yildan sonra elde kalan sisteme yeni yamalar yapilabilir bundan boyle. Bu arada biz bu ulkede bir arada kardesce kulturumuzu koruyarak yasamayi beceremedik -ulus olamadik- ama yabancilarla yasamayi ogrenecegiz bu gidisle.

yavasyavas dedi ki...

yalıncım "fakir ve az eğitimli kesim"e hitap edilmesine vurgun bence de çok çok önemli. umarım seni ve bizi heyecanlandıran bir dalga sarar memleketin varoşlarını.
yahu mustafa adaş kömür dağıtmaya niye dalkavukluk dersin. psikolojinin en temel savlarından değil mi insanların temel ihtiyaçlarının karşılanmasıyla üst ihtiyaçların varlığını hissettirmesi. dolayısı ile aç ya da ısınamayan bir adam tiyatro salonunu ne yapsın. tiyatro salonu yerine sokak tiyatroları ile onlara ulaşmak daha iyi olabilir.
alper bu ne umutsuzluk. merak etme sen, herşey karşıtını oluşturmaz mı? daha iyi günler göreceğiz elbet. göremesek te aslolan daha iyi için bir mücadele değil mi hocam. biz yapalım mücadelemizi. zaten yelken seyirleri alır stresimizi.

AlperU dedi ki...

o is baska bu is baska ispirim... Ama sunu gozden kaciriyorsun bu adamlara gerekli olan fakir halk kitleleri cunku siyasetleri fakir halkin hem manevi hem de maddi yonlerini somurmek... komur dagitmak icin once elde komur dagitilacak bir kitle yaratmak gerekir... koylerdeki ciftciyi bezdirip buyuk sehirlein varoslarina tasimakla, oyle elinde mikrofon aile planlamasini kotuleyerek dunyanin gittigi yolun tam tersine giden ortacagdan kalma bir zihniyeti savunmak zaten bunlarin (akp ve yandaslari) tumunun foyasini ortaya cikariyor... tabiki insanlarin oncelikle karni doyurulmali, kisin isinmalari saglanmali... ama sen butun siyasetini ve oy potansiyelini bu kesimden aliyorsan bu kitlenin mumkun oldugunca buyuk olmasini istersin... Dememiz odur ki zaten biraz karnin doysa ve biraz memleketini dusunebilen bir satatuye kavussan sen de ana gayesi bu ulkeyi bolmek, satmak, parcalamak, ve butun kazanimlarin altini kazmak gibi emelleri olan dis mihraklarin tam destegini alan bir olusuma destek (oy) vermezsin.. Ama tum bunlarin uzerine su da soylenmeli bu gune kadar bu halkin bu kadar fakir kalmasi, bu kadar egitimsiz kalmasi, vs hale gelmelerinin en buyuk sorumlusu 22 Temmuzda sandiklar acildiginda sukutu hayale ugrayan tum sag partilere ragmen yine de sol un ta kendisidir...

yalın dedi ki...

Evet arkadaslar, hepimizin hemfikir oldugu nokta solun su anda dar gelirliye ve az egitimliye hitap edemedigi ve AKP'nin de buradan voleyi vurdugu. Ama edebiliyor olmaliydi. Su anda bu oldukca tartisiliyor Radikal ve benzeri gazete yazarlari tarafindan. Hatta bazi kimseler icin 22 Temmuz secimleri sol icin bir donus, aydinlanma noktasi olmus. Gercekten oldu mu zamanla gorecegiz, ama entellektuel seviyede kalmayip halka elini uzatacak bir sol olusabilirse destek vermekten kendimizi alikoymamaliyiz.

AlperU dedi ki...

bence sol artik bu memlekette alacagini almistir. bundan sonra fazla ugrasmaya gerek k. bu millet asla bir daha bu hirsli ve kuralci sola destek vermez... Bundan sonraki secimlerde bu yuzde 20 lik kesim oy atmaz kalan yuzde 70 zaten yeni demokrasiyi cok guzel uygular- unutulmamali ki bu yeni demokrasi ksarismiza diktatorluk olarak cikacak- sonra oturup bakariz...