5 Şubat 2008 Salı

Fransa, Sırma Oran, Ermeni Diasporası

Son seçimlerde İstanbul'dan bağımsız adaya olan ve Ankara'dan olsaydı oy vereceğim Baskın Oran'ın kızı Sırma Oran Fransa'da sosyalist bir partiden aday olmak istemiş, hem de benim gideceğim bölgesinden, ancak bölgedeki yöneticilerin baskıları sonucu vazgeçirilmiş. En önemli neden de, Ermeni diasporasının “soykırım” baskısı sonucu, Türk kökenli olması nedeniyle soykırımı kabul etemyeceği için “potansiyel suçlu” sayılması.
Haber aşağıda:
http://www.ntvmsnbc.com.tr/news/434374.asp

Çoğu Fransız'da yanlı bir Türk imajı oluşmuş durumda sanıyorum. Oradaki insanlarla siyasi bir muhabbet döner mi ben ordayken bilemem ama eğer dönerse savaşmam gereken bir 'kötü Türk' imajı olabilir.

Bazı arkadaşlar, 'Fransızlar seni sevmiyorsa sen de onları sevme' mantığıyla yaklaşıyor olaya. Amma ve lakin eğer konuşarak birinin önyargılarını silebiliyorsanız ülkeye en önemli hizmet bu olur kanısındayım.

2 yorum:

Mustafa Yucel dedi ki...

Benim burada (ABD) vaktiyle posdok olan Fransiz bir arkadasim var. Cok iyi bir arkadasim, ama ilk tanistigimiz zamanlar dogrusu onyargilari asmak zor olmustu. Simdi bazi ezberler var Turkiye hakkinda, iste ermeni sorunu, kurt sorunu. Bu sorunlar hakkinda hemen hemen her avrupali yuzeysel birtakim bilgilere sahip. Neyse, bu arkadasimla atesli bir ermeni sorunu tartismamiz olmustu. Adama baya bir seyi aciklamaya calistim (aciklamaya calistigim turkler sunu yapti bunu yapmadi degil Turkiyenin politik dinamikleri ve su an savundugu seyi neden savunuyor oldugu idi). Sonunda ozellikle Turkiye-Avrupa iliskilerinin ne kadar kompleks oldugunu anlayabildi. Birkac gun sonra, arastirmis gelmis, dedi ki "bir Fransiz olarak ermeni sorunu hakkinda bu sekilde konusmaya hakkim yok galiba" (Fransanin somurgeci gecmisine atifta bulunarak). Tabi ki ulkesinin gecmisi ne olursa olsun herkesin herseyi soyleme hakki var ve o noktadan sonra bu ermeni sorununu da, diger seyleri de rahat rahat gerilmeden tartisabildik.

Yani, ilk zamanlarda patavatsizca bir takim suclamalar duyabilirsin bence. Ama sabir gosterip aciklamaya calisinca olaylarin ne kadar karmasik oldugunu anlayacaklardir. Tabi benmerkezci insanlar her yerde mevcut ve onlara laf anlatilmiyor...

sana iyi Fransalar

yavasyavas dedi ki...

yalıncım burada savunacağın yeri tam anlayamadım. ülkeye hizmet kafamı karıştırdı. orada türkiyenin haklı olduğunu, doğru olduğu, haksız yere suçlandığını mı savunacaksın?

bence böyle bir savunma kaybetmeye mahkum. savunulacak şey kimsenin tamamen kötü ve yanlış olamayacağı. yani ne ermenilerin ne de türklerin tamamen haklı ya da haksız olamayacağını savunabilirsin. ama türkiye haklıdırı savunmak zor geliyor.

bugün hrant davasını izleyenler haklı olarak türkiyeyi eleştiriyorlar.
bugün "hepimiz ermeniyiz" diye yürüyenlere yapılan afaroz etme çabası türkiyeye eleştiriyi haklı kılan bir nokta.
ya da kürtleri yok sayarak bir iç savaşın çıkmasında en büyük sorumluluğu kim taşımakta.
ya da 50lerde istanbulda rumlara yapılanlar da eleştirilecek bir nokta.

bunun yanında birinci dünya savaşından sonra bağımsız bir devlet kurmaya çalışarak bir iç çatışmaya neden olmak ermeniler için eleştirilecek bir nokta.

her tarafta istilaya uğramış bir devletin bir de içerde eline silah alan bir grupla karşılaşmasında kendini savunmaya geçmesinin doğal olduğu savunulacak bir nokta

ya da şu an ermenistanin karabağda bir azeri katliamı yaptığı ermenilere karşı eleştirilecek bir nokta.

yani türkiyeyi, vatanı savunmak ne kadar tutarlı. bunun yerine barışı, insanlığı, refahı, bağımsızlıkları, karşılıklı iyi ilişkileri savunmak daha tutarlı ve mantıklı değil mi?

sonuçta barıştan yana bir ermeni, savaştan yana bir türkten daha yakın değil mi sana.