11 Mart 2007 Pazar

Yobazlık

Ahmet İnam'ın yobazlık ile ilgili bir yazısından alıntılar yapıyorum aşağıda:

"Her insan içinde yobazlık çekirdeği taşır. Kolaycılığın, tembelliğin, rahatlatıcı alışkanlıkların, korkaklığın, ufuksuzluğun çekiciliğine direnmenin ne denli zor olduğu bilinir. Yobazlık ruh tembelliğinden kaynaklanıyor. Araştırmaya, aramaya kapalı olmaktan. ...... Düşüncelerinin daracık alanı dikenli tellerle çevrilidir. Ne dışarı çıkmak isterler ne de farklı olanı içeri almak isterler.
..... Toplumla birlikte yobaz kavramı da değişiyor. Değişmediğini söyleyenler yobaz olacaktır. Yobazlığın ne olduğunu, yobazın kimliğini çok iyi tanıdığını sanan 'karşı-yobazlar', yobazlık karşıtları vardır. Ben yobazlığın öylesine kolay anlaşılır, sınırları zahmetsizce çizilebilir bir kavram olduğunu sanmıyorum. ......
..... Yobazın dünyasında zaman tek boyutludur: Geçmiş. Dünyası kendi görüşü doğrultusunda bir düzenin egemen olduğu bir dünya haline geldiğinde sorunları bitecektir. Derdi çok açıktır yobazın: Düşmanları farklı olanlardır. Çözümü de açıktır: Kendi görüşü.
Yobaz her yerde. Her görüşte. .....
Yobazlar bağışlamıyor. Dünyayı boydan boya ikiye ayırıyor: Bizimkiler ve onlar. Sizi görür görmez iki yandan birine yerleştiriverirler. ..... Yobazlık bilgisizlikten çıkmıyor. Bilgiyi nasıl kullandığımız önemli oluyor. Uzman yobazlar vardır, sürekli okuyanlar. Ne için okurlar bilir misiniz? Kendilerini haklı çıkarmak için. .....
Yobazlığa yobazca bakmamak nasıl olanaklıdır? Bizim gibi düşünmeyene, düşüncesinde direnene yobaz mı diyeceğiz? Sanatla bilimle uğraşanlar yobaz olamaz mı? Ben nice "anarşistim" diyen yobaz tanıdım tarihte. İnanan yobaz, inanmayan yobaz. Bana sık sık sorarlar: "hoca o yobazlarla işin ne? ne arıyorsun aralarında?" Hoca sizin aranızda ne arıyorsa onların arasında da onu arıyor. Yobaz olmayanı...."

Bu satırlardan yola çıkarak kendimizi, fikirlerimizi bir kez gözden geçirmemizi öneriyorum. Acaba biz ne kadar yabozız? Şahsen kendimin çeşitli açılardan yobaz olduğunu farkettim.
- Bazı konularda farklı olanlara tahammülüm olmadığı ve onlarla beraber olmak istemediğimi,
- İnsanlara hemen etiket yapıştırdığımı, bazen yolda birini gördüğümde "işte bu da onlardan" dediğimi,
- Yine bazı konularda, kendi bildiğimin doğruluğa ve farklı düşünenler ortadan kaldırılırsa daha mutlu bir dünyada yaşayacağımıza 'kuşkusuz' inancım olduğunu
farkettim.

Sevgilerimle,

9 Mart 2007 Cuma

Youtube’un yasaklanması

3 Mart'ta Atatürk'ün ağzından çirkin sözlere yer veren bir videonun eklenmesi üzerine İstanbul Nöbetçi 1. Sulh Ceza Mahkemesi'nin kararıyla YouTube'a erişim engellenmiş. Söz konusu videonun Yunanlılar tarafından eklendiği, daha önce de gerek Türklerin gerek Yunanlıların karşı tarafı küçük düşürücü videolar ekledikleri belirtiliyor. Yasaklamaya neden olan videonun nasıl bişey olduğunu görmek için Youtube’e girdiğimde de zaten bu videoya cevaben ‘beyaz bereli’ Türk gençliği tarafından hazırlanmış Yunanlılara edilen küfürlerden başka bişey içermeyen onlarca videonun eklenmiş olduğunu gördüm.
Mahkemenin aldığı “konuşanın ağzını kapayamıyorsak kendi kulağımızı kapatalım” mantığına dayanan karardan sonra bu sansür dünya basınında da yer bulmuş. Sonuçta, haddini bilmez bir terbiyesizin eklediği bu videoya konan sansür,
- Atatürk’ü küçük düşüren ve belki de hiç haberimiz olmayacak bir videonun, dünya çapında popüler olmasına yol açtı.
- Türkiye Cumhuriyeti’nin emniyet ve adalet yönetimlerinin sansürcü yönünü ön plana çıkararak ülkenin itibarını zedeledi.
- Youtube sadece gençlerin eğlence ve serserilik videolarını değil pek çok konuda kaynak içeren bir site. Bazı topluluklar, dernekler tarafından eğitim ve arşiv amaçlı kullanılıyor. Site erişiminin engellenmesi, siteden yararlanılmasını da engelleniyor.

Söz konusu video kaldırılırsa Youtube’un de erişime açılacağı belirtilmiş ama bu pek yakında olmazsa erişim için alternatif yolları kullanmak gerekir. Bunlardan en basiti web tarayınızın adres satırına Youtube sunucusunun IP adresini yazmak (http://208.65.153.243/). Eğer bu da engellenecek olursa aşağıdaki adreste bazı yöntemler var, onlar denenebilir.
http://divxplanet.wordpress.com/2007/02/25/erisimi-engellenen-sitelere-nasil-erisirim/